Povezanost oboljenja desni i korona virusa


Još uvek ne postoje zvanične informacije o povezanosti koronavirusa i oboljenja desni. Postoje postoje podaci da se povećava kiselost u ustima, a kada se povećava kiselost povećava se broj mikroorganizama – rekao je za Kurir televiziju dr Aleksandar Vitanovič, stomatolog.

Za sada ne postoji studija koja dokazuje uzročno-posledičnu vezu između oboljenja desni i korona virusa, ali kako kaže Dr Vitanović oni koji su imali problema sa desnima, posle preležanog kovida problemi sa desnima su se povećali.

Problemi koji se javljaju su osetljivost desni, krvarenje desni, ono sve što ste naveli. Isto tako to su pacijenti koji su i ranije imali problema sa desnima, i nakon preležanog kovida ti problemi su im se uvećali. E sada, da li je to nakon preležanog kovida ili su pacijenti, možda, manje vodili računa – rekao je dr Aleksandar Vitanović, stomatolog.

desni
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Strah od zubara, kaže dr Vitanović, je neopravdan, posebno imajući u vidu da se još više pazi na sterilnost i aparata i prostorija, a mogućnost kontaminacije je svedena na minimum, ali i savetuje i upozorava da pazimo na oralnu higijenu.

0350971530, zubar, Kazahstan, dečak, batine
FOTO: PROFIMEDIA

Povećan je strah od zubara i zbog infekcije kovida. Mislim da strah od zubara nije opravdan. Posebno sada, mi stomatolozi, pazimo na sve, i to mnogo više – rekao je dr Vitanović.