Kako nastaje karijes na zubima?

bol u zubima

Zubni karijes je već proces koji se razvija duže vreme, a započinje kao posledica delovanja naslaga na površini zuba sačinjenih od bakterija – zubni plak.

Pojedine bakterije hrane se ugljenim hidratima iz namirnica, razlažu ih i stvaraju kiselinu koja deluje na površinu zuba i slabi njegovu čvrstinu. Pljuvačka sadrži brojne odbrambene i neutrališuće faktore koji kontrolišu razvoj bakterija. Često, ova tečnost nije u stanju da neutrališe kiselu sredinu na površini zuba, te u jednom trenutku gleđ slabi i stvaraju se oštečenja i pokvareni zubi. Tu se dodatno naseljavaju bakterije i razaraju dubinu zuba, a taj proces ponekad traje i po dve-tri godine. Zato je vrlo važna redovna kontrola kod stomatologa, koji će proceniti trenutni rizik, prepisati specifične preventivne mere i sprečiti pojavu karijesa.

Osnovni simptomi karijesa

Osnovni simptomi karijesa jesu bol zuba i otok, koji napreduju u zavisnosti od same raširenosti karijesa. U početku osoba oseća bol na nadražaj (slatko ili hladno), a ako se kvar zuba ne otkloni na vreme, infekcija se prenosi na zubnu pulpu (zubni nerv), usled čega nastaje nepovratno, bolno zapaljenje. S pulpe se, preko korena zuba, infekcija širi na kost i može dovesti do bolnih hroničnih procesa, pa se pokvareni zubi u najvećem broju slučajeva moraju odstraniti, tj. neophodno je vađenje zuba.