Vino i zubi

slatkiši

U plodu grožđa postoji dugačak niz antioksidanata koji pozitivno utiču na zdravlje generalno, pa samim tim i na zdravlje usta i zuba. Predpostavlja se da su prva vina nastala ne kontrolisano. Na visokim temperaturama dolazilo je brzo do vrenja soka iz grožđa. Ta vina bila su božanska poslastica, gusta i slatka. Razređivana su vodom a dodavali su im i začinsko bilje i med.

Danas je proizvodnja vina dovedena do savršentsva a naučna istraživanja svakog dana potvrdjuju njegove pozitivne efekte. Dokazano je da crno vino čini dobro našim zubima jer sadrzi antioksidant resveratrol koji preventivno utiče na stvaranju streptokoka i drugih bakterija koje su odgovorne za karijese.

Crno vino ostavlja tamne fleke na zubima, popijte čašu vode posle unošenja. Ako vam se više dopada belo vino, na žalost, kiseline u njemu loše utiču na naše zube, ali ako uz belo vino jedemo sir, loš uticaj se smanjuje. Nemojte odmah posle konzumiranja vina da perete zube, sačekajte da prođe neko vreme.