Pokvareni zubi – posledice

posledice pokvarenih zuba

Karijes na zubima, infekcije u usnoj duplji (ovo naročito važi za one hronične), koje nastaju usled kvara zuba i paradontopatije, ponekad mogu postati i ozbiljna žarišta koja ugrožavaju celokupno zdravlje, a najviše utiču na kardiovaskularni, respiratorni, bubrežni i lokomotorni sistem, na kožu i oči.

Istraživanja su pokazala da ljudi s lošim oralnim zdravljem, koje prate pokvareni zubi imaju skoro dvaput veće šanse da obole od infarkta miokarda od onih sa zdravom usnom dupljom – koji nemaju karijes na zubima. Dokazano je i to da bakterija (Streptoccus salivarius) koja potiče iz usne duplje puno doprinosi za stvaranje tromba (krvnih ugrušaka), koji su kao i zadebljale koronarne arterije, jedan od glavnih uzročnika srčanog udara.

pokvarene desni uzrokuju problem sa srcem

Alopecija

Važno je reći i to da pokvareni zubi koji su pod upalom duže vreme, mogu čak da uzrokuju i opadanje kose na pečate. Nisu retki slučajevi da se nakon lečenja, vađenja zuba i drugih intervencija od strane stomatologa i kosa ponovo regeneriše i izraste.

Pokvareni zubi u trudnoći

Pokvareni zubi u trudnoći takođe nisu novost, jer se tokom drugog stanja ovo vrlo često dešava. Važno je da znate da i tada možete slobodno da posetite vašeg stomatologa, jedino treba izbegavati snimanje zuba i vilica.